luni, 4 iunie 2007

Cireşari




Mergi prin iarbă şi e iunie. N-ai ce să-i faci.






Nu e la fel de spectaculos ca vacanţa din iulie şi nici nu întrece în profunzime concediul din august. Cu toate acestea, vacanţa din iunie poartă ceva specific care parcă este împrumutat de la bătaia peştelui la suprafaţa bălţii - bâldâbâc: e o treabă cu bâldâbâc. Senzaţii tari de tot se succed cu repeziciune în primele momente ale vacanţei din iunie. Dacă îţi vine vreun gând sau cel mult o întrebare, are să fie ceva de genul ce ai făcut până atunci sau unde ai fost până atunci, o nedumerire care rămâne pe mal şi despre care nici nu mai ai treabă - nu are decât să vină paznicul şi să o fure.






Iunie nu chiar indicat pentru călătorii în alte zări sau pentru incursiuni în paranormal. Cine vrea să înveţe să zboare, nu în iunie să încerce. În schimb, în vacanţa din iunie se pot face drumeţii trainice şi această fără să fie nevoie să mergi departe. De fapt iunie este un fel de mai scăpat de inhibiţiile primăverii şi care nu a apucat încă să se dedea la orgiile care i-au făcut celebri pe iulie şi pe august.






Cum ziceam, în iunie e musai să mergi încălţat cu ghete maro şi şosete albe în picioare, pe undeva, pe vreo cărare umbroasă de munte. Iunie este, cum ar veni, uşa cea mai la îndemână spre poiana cu flori.






Puterea muncii este cea mai mică în iunie şi pentru că iunie este o lună frumoasă, în care lucrurile merg ca pe roate, în sensul că albinele zumzăie, caişii şi cireşii rodesc de numa-numai, piersicii la fel, apa mării vine în valuri spumoase la ţărm şi în luncă, zăvoaie şi crânguri precum şi sus la munte






Anule omule! Iată, pe limba ta, ce-i cu iunie:






"Are 30 de zile;ziua are 15 ore; noaptea are 9.


Luna dedicata lui Iuno, protectoarea femeilor maritate. Intrucât in iunie se coc ciresele, primele fructe ale anului luna se numeste zonal Ciresar sau Ciresel. Acum in perioada solstitiului de vara, cind ziua devine cea mai lunga si insolatia cea mai puternica din intreg anul , timpul calendaristic si vegetatia ajung la maturitate. Totusi recoltele, oricit de promitatoare ar parea pentru luna iunie, sunt numai o fagaduinta, nu o certitudine; orice furtuna, vijelie, ploaie torentiala insotita de grindina poate devasta lanurile de griu, rodul vitei de vie sau al livezilor. In razboiul dintre fortele naturii, benefice sau malefice, omul nestiind de partea cui va fi , in final , victoria, a preamarit, dedicindu-le sarbatori si obiceiuri, atit pe sfintii crestini imbracati in haine pagine (Timoftei; Vartolomeu; Onofrei; Elisei; Sanpetru) cit si divinitatile pagine imbracate in haine crestine ( Dragaica; Sanzienele).La aceasta se adauga intr-un an cu data mobila a Pastelui la 30 aprilie, Joile verzi; Mosii de Ispas; Mosii de Vara; Duminica Mare; Calusul; Rusaliile; MarteaCioculu; Lasatul Secului de Sinpetru; etc. Tirgurile Dragaicei si a Sinzienelor, organizate in a doua jumatate a lunii pastreaza amintirea unei divinitati preistorice a agriculturii, celebrata la solstitiul de vara. "


Zi de zi




"1 iunie-----Zau
2 iunie-----Mutul calusului
3 iunie-----Ciocul calusului
4 iunie-----Calus
5 iunie-----Legatul calusului
6 iunie-----Calendarul culegerii plantelor de leac
7 iunie-----Mosii de Ispas
8 iunie-----Pastele cailor
9 iunie-----Bilciurile de Ispas
10 iunie---Sfinti marunti
11 iunie---Vartolomeul griului
12 iunie---Onofrei
13 iunie---Brazda inierbata
14 iunie---Elisei
15 iunie--- Ielele sau Rusaliiile
16 iunie---Coasa
17 iunie---Mosii de Vara
18 iunie---Jocul calusarilor
19 iunie---Suratele
20 iunie---Licurici
21 iunie---Leusteanul
22 iunie---Arderea comorilor
23 iunie---Dragaica
24 iunie---Amutitul cucului
25 iunie---Tirgurile Dragaicii
26 iunie---Cununa de Sinziene
27 iunie---Spartul calusului
28 iunie---Mosii de Sinpetru
29 iunie---Sinpetru de vara
30 iunie---Datul de-a verii si verisoarele"








Niciun comentariu: